Träningskläder av PET-flaskor

Vad gör man med PET-flaskan efter att den kolsyrade drycken är slut? Pantar så klart.

Vad gör man med pantade PET-flaskor? Träningskläder så klart…

De flesta PET-flaskor som pantas mals ner och blir nya PET-flaskor. Men materialet kan även användas till andra produkter. Fleecetröjor var en av de första klädesplagg som tillverkades av återvunnen polyester från dessa flaskor. Polyester är ett smidigt material i kläder och används idag även i stor utsträckning till olika slags träningskläder. Ett märke som valt att nästan enbart tillverka sina kläder av återvunnen polyester är Gavelo. Det finns självklart andra märken med samma fokus men vi tittar lite extra på vad PET-flaskorna kan bli.

Företaget grundades i USA och idag finns dess kläder över hela världen. De kännetecknas av starka färger, personlig design och inte minst innovativa lösningar. Till stor del kommer både färg och form från Los Angeles där även dess designteam finns. I vissa delar av världen är däremot företaget mest känt för deras innovativa miljötänk.

Från idé till färdig produkt håller man ett mycket tydlig miljöfokus. Det gäller även transport, marknadsföring och andra delar av försäljningskedjan. Material kommer som sagt från återvunna PET-flaskor som malts ner och skapat grunden för den polyester som används i plaggen. De bevisar att miljömedvetenhet absolut kan gå hand i hand med funktion, design och prismedvetenhet.

Idag består företagets kollektion av allt från tights och tröjor till sport Bh och toppar. Alla med färgsprakande mönster och utvecklade för att möta kraven från personer med höga krav på träningskläderna.

Så går återvinningen till

Man beräknar att ca 300 000 ton PET-flaskor återvinns varje år för att bli polyester som sedan används till produktion av kläder. Den totala mängden återvunna PET-flaskor är alltså betydligt större då den vanligaste produkten är nya flaskor.

Det som sker är att materialet i dessa flaskor, polyetylentereftalat mals ner till polyestertrådar. Det kan alltså jämföras med lite grövre sytråd. Trådarna används sedan för att maskinväva olika plagg. I början ansågs återvunna kläder vara ovanligt men med större miljötänk har allt fler modemärken tagit till sig trenden. Exempelvis har Levis ett flertal plagg av återvunnen plast.