Tapeter och omslagspapper kan ge nytt liv

När man tapetserar eller slår in paket blir det ofta många spillbitar över som är för små för att använda till tapetseringen eller paketen. Man behöver dock inte slänga dem, utan de kan användas till att göra saker roligare eller ge dem nytt liv.

Tapeter och presentpapper kan användas för att klä in olika saker och göra dem roligare. En skokartong kan exempelvis kläs med rester från tapeten och bilda en praktisk och snygg förvaringsplats. En gammal pall kan också få nytt liv om man klär den med presentpapper. För att göra dem ännu roligare kan man också exempelvis klä dem seriefigurer från en serietidning eller ens favoritbokmärken. Ett bra sätt att klistra fast papperet med så att det sitter är tapetklister. Tapetklister blandas lätt till i stora kvantiteter och håller dessutom ihop bra. Tapetklister kan man antingen göra själv eller köpa. Om man köper står det vanligtvis på förpackningen hur man ska blanda till det. För att blanda till det mer exakt och få ett bättre resultat, kan man använda en digital våg och mäta upp pulvret med. Enligt hushållsvåg.se kostar en digital våg ca 250 kr. Förutom tapetklister är det också bra med en kniv och en sax när man ska klä in någonting. Saxen kan användas för att dela på större bitar, medan kniven är bra att finjustera med där saxen inte kommer åt.

Det är inte bara skokartonger och pallar som med fördel kan kläs in, även gamla, trasiga böcker, hyllor eller en tråkig trumma ser trevligare ut med ett lager av vackert papper. Blir man missnöjd med resultatet kan man alltid klistra på ett nytt lager ovanpå. Det är dock svårt att få bort lagret man redan gjort, även om det går. Vill man få resultatet att hålla längre och få det att se vackrare ut, kan man slutligen också lacka föremålet med ett lager blanklack.