Spegelmosaik

Om man krossar en spegel sägs det att man får 7 års olycka, det kanske inte stämmer, men man får däremot massa skräp som varken kan återvinnas eller förbrännas. Materialet måste helt enkelt deponeras, vilket innebär att det läggs på en soptipp. Istället för att deponera sin trasiga spegel kan man göra fin mosaik av den.

Det här behöver du:

En trasig spegel, cement, spatel, kakelplatta/ träbit/ julgranskula eller annat att fästa mosaiken på, eventuellt någon annan sorts mosaikbitar.

Gör så här:

  • Börja med att blanda till cementen. Oftast står det hur man ska göra på förpackningen och hur mycket cementpulver respektive vatten som krävs.
  • Sitt gärna utomhus eller någonstans där det inte gör något om det kommer cement. Pulvret dammar ganska mycket och cementen kan vara svår att få bort då den torkat. Försök att inte heller andas in pulvret. Bred gärna ut en vaxduk eller tidning på underlaget och placera ut det som mosaiken ska fästas på samt spegelbitarna. Om man använder en kakelplatta är det klokt att använda undersidan. Cementet fäster inte särskilt bra på glatta ytor.
  • Bred på ett halvt till ett centimeter tjockt lager cement på plattan och tryck sedan fast bitarna. Använd handskar! Bitarna kan vara vassa. Det är därefter fritt att göra hur man vill. Antingen täcker man hela plattan med bitar och har sedan på mer cement för att foga mellan bitarna, eller använder man bara på några få bitar och låter det vara enbart cement på övrig area. Man måste inte heller foga, det går bra att låta bli.
  • Låt plattan stå i någon dag för att härda ordentligt.

Tips:

Använd gärna andra saker än bara spegelbitar till att göra mosaiken med. Det mesta som är lite hårt och inte går sönder när det är blött fungerar att göra mosaik med. Trasiga tekoppar, nyckelringar, mynt, glasstenar med mera.

Man kan också göra mosaik på en ram, exempelvis en spegelram. Ramen ska helst vara ganska platt, det blir lättare att fästa mosaiken då. Tejpa fast tidningspapper eller annat papper innan för ramen, så att inte den delen blir förstörd. Ramar kan bli ganska tunga när de täcks med mosaik, ett förslag kan vara att inte ta en jättetung ram från början, utan använda en lite lättare variant.

Barn kan också göra mosaik, men det är bäst att ha en vuxen med sig, eftersom bitarna kan vara vassa och cement inte är särskilt bra för hälsan.