Smycken av mobiltelefoner

En mobiltelefon har majoriteten i Sverige någon gång haft. Tyvärr går mobiltelefoner sönder efter ett tag och särskilt smartphones brukar gå sönder redan efter ett par år. Mobiltelefoner innehåller vanligtvis en mängd komponenter som är både miljö- och hälsoskadliga, exempelvis batteriet innehåller skadliga kemikalier som inte bör komma ut i miljön. Därför bör man återvinna dessa delar. Det finns dock vissa delar i en mobiltelefon som inte är skadliga och som man kan använda för att göra snygga och nyskapande smycken. Om man är osäker på vilka delar som är okej att använda kan man höra med en närliggande återvinningsstation.

Simkort som inte längre kan användas och en del knappar med mera går det oftast bra att återanvända. Dessa kan man klippa isär eller låta dem vara som de är, beroende på hur stora de är. Bitarna passar därefter utmärkt att klistra fast på ett örhänge och sätta i öronen. Örhängen utan någonting på finns att köpa i många hobbyaffärer och pysselbutiker. Om man skulle vilja ha ett hängande örhänge skulle man kunna limma eller löda fast simkortet i en tunn sladd och därefter fästa dem i örhänget. Det går också att kombinera flera olika simkort eller knappar med varandra, för att på så sätt få mer avancerade och stora örhängen.

Om man har en syl eller dylikt vasst föremål kan man också göra hål i delarna och trä upp dem på ett halsband. Alternativt kan man böja till en bit ståltråd och klistra fast på delen och sedan trä upp på tråden eller kedjan. Så länge som man håller sig till de delar av mobiltelefonen som inte är skadliga, är man fri att använda sin fantasi och göra smycken med mera. Förutom otaliga varianter av örhängen och halsband kan man också göra ringar, armband och hårspännen etc. av gamla elektronikdelar.