Siden, sammet, trasa, lump..

Vad ska man göra med alla gamla tyger och trasiga kläder som man har hemma hos sig? Tyger är svåra att återvinna, det finns några ställen där man kan lämna in textilfibrer, men de är ganska få. Många tyger går heller inte att lämna in på Second hand, eftersom de är för slitna för att tas emot där.

En sak som kan göras med gamla slitna tyger är att göra skålar eller bollar av dem. Man tar då och river/ klipper sönder tyget i ännu mindre bitar. Därefter tar man och blandar till tapetklister eller ett annat liknande klister. Tygbitarna doppas i tapetklistret och dras av för att inte drypa av klister, de sätts därefter fast på en ballong eller en skål med plastfolie runt. När man har gjort minst fem lager med tyg, beroende på hur tjockt tyget är från början, kan man därefter låta hantverket torka. När tapetklistret känns torrt vilket brukar ta ungefär en dag, kan man spräcka ballongen eller ta ut skålen, då har man plötsligt en tygskål eller tygboll som man kan använda till vad man vill. Tänk på att de inte tål vatten bara. Pysslet passar bäst att göra med tunna, oelastiska tyger som exempelvis bomullstyger.

Om man skulle ha en annan sorts tyg som inte passar att göra en skål av, så kan man göra en tavla istället. Det enda man behöver är lim, en sax, någonting att klistra fast bitarna på, samt tyg. Tavlor kan göras hur som helst med oändligt många variationer. Det är bara fantasin som sätter gränser. Om man skulle ledsna på att använda enbart tyger, kan man också klistra fast andra saker som paljetter eller snäckor. Det går också att skriva ett fint citat på tavlan, en s.k. citattavla och klistra upp.

Slutligen är detta bara två exempel på vad man kan göra med gamla tyger. Möjligheterna är många.