Satinarband av lakan/morgonrocken

Satin är ett otroligt skönt material. Det används bland annat i lite mer exklusiva sängkläder där man eftersöker en mjukare känsla än med bomull. Materialet är relativt dyrt oavsett om det köps i färdig produkt eller om man köper in pysselmaterial. Men självklart ska du ta hand om dina trasiga sängkläder eller en morgonrock i satin när de efter många år inte längre fyller sin funktion.

Här kommer ett tips på hur man kan göra snygga och sköna armband av återvunnen satin. (Med inspiration från cchobby.se). Ett väg att gå är att jobba med ett knytbord.

Börja med att klippa två smala remsor av satin av lakanet eller det du vill återvinna. De får gärna vara i två olika matchande färger för att det ska bli snyggare. Ena biten ska vara ungefär 60 cm medan den andra ca 150 cm. Det är den som är på 150 cm som kommer att bil den dominerande färgen.

Ta fram knytbordet och sätt satinsnöret på 60 cm dubbelt. Det blir därmed två snören som det långa kan flätas in i. För in den långa satinsbiten under den nu fastsatta biten. För den högst upp på knytbordet.

Ta den tamp som sticker ut på höger sida och dra den över det högra snöret (av de två 60 cm som är fastsatta) och sedan under nästa och därefter ut på vänster sida. Ta sedan motsatt snöre och gör lika. Med andra ord det snöre som ligger ut på vänster sida och att detta förs över närmaste lodräta snöre och under det andra.

På detta sätt har tamparna bytt plats och första steget mot satinarmbandet är klart. Dra åt och fortsätt på samma sätt till hela knytbordets band är fast.

Nu kan armbandet lossas från knytbordet och ändarna av dessa snören kapas av med ca 5 cm marginal från den knutna biten. Nu kan du välja mellan flera olika alternativ för att sätta ihop armbandet. Ett exempel är att sätta en pärla längst ut som därmed träs på satinbanden. Ha på lite lim så att pärlan sitter still.

Ett annat alternativ är att enbart använda lim och sedan klämma ihop med en tving. När limmet har torkat kan du klippa bort överflödiga band varpå armbandet är klart. Nu kvarstår bara att vika ihop det i lagom längd kring handleden. Eller varför inte använda den fina tampen till nyckelband eller annat? En sak är i alla fall säker – ett trasigt satinlakan kommer räcka till mängder av armband, nyckelband och andra band. Det viktigaste är ju att vi tar vara på materialen och inte bara slänger bort dem.