Plastig kortförvaring

Vad kan man göra med alla använda plastpåsar? Plast kan återvinnas fler gånger än papper, men de kan fortfarande inte återvinnas i all oändlighet. Dessutom finns det olika typer av plaster och om de blandas bli det ännu svårare att återvinna. Istället för att slänga eller återvinna plastpåsar kan man göra om dem till något annat. En sak man kan göra är en liten korthållare av plastpåsar.

Detta behövs:

Plastpåsar, men de får inte vara alltför smutsiga, bakplåtspapper, sax, strykjärn, nål och tråd (alternativt en symaskin ) och en linjal.

Gör så här:

  • Börja med att stryka samman fyra plastpåsar ovanpå varandra. Använd bakplåtspapper på både ovan och undersidan av plastpåsarna, annars kan de fastna. Tänk också på att inte ha alltför hög värme på så att de smälter helt. Låt svalna.
  • Lägg ut ett kort ovanpå plasten så att fodralet blir lagom stort. Det ska vara lite större än tre kortsidor i bredd och en långsida i höjd. Använd gärna en linjal, så att det blir riktigt rakt.
  • Klipp ut en liten bit på den ena kortsidan, för att göra det lättare att få ut kortet sedan.
  • Vik därefter in en tredjedel av plastbiten och sy runt alla kanter.
  • Böj ned locket (den återstående tredjedelen) och tryck till. Kortfodralet är klart.

Tips:

Fodralet kan dekoreras med permanentpennor eller akrylfärg för att göra det ännu personligare. Man kan också klistra på små saker som exempelvis klistermärken eller paljetter för att göra det roligare.

Om man har många kort och behöver flera fickor går det att sy på några till lager med plast. Fodralet får då fler fickor och kan användas som en mindre plånbok. Om man syr fast en knapp eller en dragkedja blir den också  lättare att stänga och hålla stängd.