Patchwork – Omform på mode

Trenderna kommer och trenderna går. Under de senaste två tre åren har de så kallade patchwork-mattorna blivit otroligt populär och ligger under soffan och soffbordet i nästan vartenda hem där det finns intresse för trender och design. De är utan tvekan gräsligt snygga och ruskigt dyra i inköp. Men patchwork-mattan går faktiskt rätt lätt att göra själv och göra det snyggt med några få och enkla medel av sådant du med stor sannolikhet redan har gömt och glömt hemma i din bostad. Du sparar kronor, får möjlighet att ombruka något som annars kanske hade hamnat på återvinningsstationen och det blir unikt.

Gör din egen patchwork-matta

Har du en gammal matta, ful och fläckig kanske, som du kan tänka dig göra något spännande med och modernisera lite? Och sen samtidigt sitter du med en kasse med tyger i garderoben eller källaren som du inte riktigt vet vad du vill göra med? Då har du perfekt läge att göra en modern patchwork-matta!

Börja med att skaffa dig koll på hur stor mattan är för att veta hur du ska pussla ihop och montera dina lappbitar. Sen formar du om dina lappbitar till lämplig storlek utav de tygerna du har och börjar sy ihop dem, förslagsvis med en symaskin men för hand går också fint. Det kommer bli som början på ett stort lapptäcke men istället med mellanlägg och baksida i matchande tyg så handsyr du med enkla stora stygn eller limmar fast ditt halvgjorda lapptäcke på den gamla och fläckiga mattan. Tips är att se till att du har i alla fall fem sex centimeter till ”sömsmån” som du kan vika runt till undersidan av mattan för snygga och raka kanter.

Mattan kommer garanterat bli one of a kind och bli en så kallad conversation starter på alla kalas, sammankomster och middagar!