Panta flaskan, men behåll korken!

En plastflaska går att panta både med och utan kork. Genom att samla på plastkorkar istället för att låta dem gå med i pantmaskinen får man ett förråd som går att återanvända på flera olika sätt. Den dagen man tröttnar på sitt korkförråd sorterar man det som plastavfall och det går till återvinning tillsammans med andra plastprodukter.

Hjälp med matteläxan
Korkarna kan vara till stor hjälp när matteläxan ska göras. Har man tillräckligt många korkar i olika färger kan färgerna få representera 1-tal, 10.-tal, 100-tal och så vidare. Det blir väldigt konkret för barnen när de får plocka med korkarna. De får därmed hjälp att lösa de olika uppgifterna.

Gör ett konstverk
Klistra fast korkar runt en härlig barnteckning och det blir ett riktigt spännande konstverk. Har man tillräckligt många korkar kan man använda dem som jättepärlor och pixla fram ett motiv. Det är riktigt roligt att vara kreativ i stort format och jobba tillsammans flera stycken. Möjligheterna är många. Det gäller bara att börja samla och sortera i olika färger.

Få fram ett budskap
I skolan används ibland korkarna för att få fram ett budskap av något slag. Ett exempel hittades i en skolmatsal. Eleverna hade format ord med korkar och klistrat dem på en banderoll. Budskapet var ”Släng mindre mat”. Den satt vid platsen där eleverna lämnar sina tallrikar och slänger mat i komposten. Det här är ett bra exempel på hur korkar kan återvinnas och samtidigt bidra till minskat slöseri av mat och dryck.

Under tiden eleverna samlar in korkar blir de också medvetna om hur mycket läsk och andra drycker vi köper. Det ger ett bra diskussionsunderlag för att få fram ett budskap om sunda kost- och dryckesvanor. Korkarna bidrar alltså både till återvinning och till tankeväckande diskussioner.