Nytt liv i ens gamla gummistövlar

Vad kan gamla utslitna gummistövlar vara till för nytta? Något som man kan använda dem till är att dekorera sin trädgård. Gummistövlar passar utmärkt som blomkrukor, de är vattentäta och oftast ganska djupa, vilket gör att blomman får utrymme att växa. De finns dessutom i massa olika färger och former, trädgården kan få lite extra liv med gummistövlar.

Vad behövs då för att göra en gummistövelsblomkruka? Inte särskilt mycket faktiskt. Man behöver en gummistövel, jord eller något annat man ska så i och en planta eller någon typ av frön.

Använd helst en gammal gummistövel, det är onödigt att använda nya som blomkrukor. De kan man bära på sig istället.

Gör så här:

  • Börja med att fylla på jord i botten av stöveln. Man kan eventuellt göra något extra hål i botten också, för att minska risken att plantan blir dränkt.
  • När jorden har kommit tillräckligt högt upp sätts plantan försiktigt ned och jord fylls på runt plantan tills den räcker upp till cirka en centimeter under kanten. Om man använder frön fyller man först jord nästan ända upp och stoppar sedan ned fröna så långt ned som de ska.
  • Vattna därefter plantan.

Tips:

Om gummistöveln är lite för hög kan man klippa av den en bit, så att den blir lägre. Man kan också dekorera stöveln med exempelvis små stenar, men tänk då på att använda vattenfast lim. Annars kan de lossna när man vattnar. Ha gärna krukan utomhus, eftersom en stövel kan vara ganska skitig om man använt den länge och det kan vara svårt att rengöra den.

Om man tar exempelvis akrylfärg eller annan vattenfastfärg som fäster på gummi, kan man också måla fina mönster på stövelkrukan. En kruka av en gummistövel är ett ganska enkelt pyssel och passar för såväl stora som små.