Nya saker av gamla datordelar

Vad gör man med en gammal dator som inte används längre? Det klokaste är att lämna in den till en återvinningscentral så att denna kan ta hand om alla farliga delar som en dator innehåller. Innan man gör det kan man dock ta tillvara på en del godbitar som man kan göra nya saker av.

Tangenterna är en guldgruva i sig. Dessa är ganska lätta att pilla loss från tangentbordet, de innehåller inte farlig elektronik och användningsmöjligheterna är nästintill oändliga. Man kan exempelvis klistra upp dem på en tavla och skriva något fint eller roligt budskap som: ”Lev i nuet” eller ”42”. Man får dock tänka på att såvida man inte har flera tangentbord kan man inte ha flera bokstäver av samma sort i tavlan, eftersom det bara finns en tangent per bokstav. En annan sak man kan göra med tangenter är att klä en ask att förvara saker i. Det går också att sätta ihop flera tangenter med hjälp av lim och tråd, för att skapa ett snyggt armband.

Kretskorten är inte heller fy skam. Dessa kan liksom tangenterna göra sig fina på väggen. Med grön eller blå bakgrund och många detaljer samt silvriga och guldiga streck ser de rätt snygga och eleganta ut. Kretskorten är dessutom bra på det sättet att de är relativt enkla att klippa och skära i. De passar därför ännu bättre än tangenterna som smycken. En kretskortsdel kan rundas av och sättas fast i ett örhänge eller rundas helt och istället användas på en ring. En större bit kan sättas fast i en halskedja och hängas runt halsen som ett coolt och häftigt smycke. Om kretskortet har flera större komponenter kan man också pilla loss dessa och använda enbart dem i sitt återbruk. Kort sagt finns det många delar på en dator som kan användas för att skapa något nytt och fint.