Korg av mjölkförpackningar

Mjölkförpackningar använder de flesta, särskilt hos småbarnsfamiljer kan de gå åt. Man behöver faktiskt inte slänga alla mjölkkartonger, utan det går att tillverka väldigt fina korgar av dem.

För att göra en korg behöver man: mjölkkartonger, sax, trälim och klädnypor.

Gör så här:

  • Börja med att klippa önskat antal remsor av mjölkartongerna, allt mellan tio och tjugo stycken fungerar, men det behöver vara ett jämnt antal. Remsorna ska vara 1-2 cm långa och om man väljer ett tunnare papper än mjölkkartonger kan de behöva vikas på mitten för att korgen ska bli stabilare. Vill man ha en större korg kan man sätta ihop några remsor för att göra dem längre.
  • Korgen är nu redo att börja flätas. Börja med att lägga en remsa på en annan, så att det blir en rät vinkel mellan dem. Lägg sedan en till remsa parallellt med den första och ovanpå den andra. Den fjärde remsan läggs parallellt med den andra, under den första och ovanpå den tredje. Fortsätt på detta sätt tills alla remsor är utlagda.
  • Nu kan man limma på de lösa remsorna på undersidan, så att de bättre sitter fast i den flätade korgen.
  • Ta därefter de två mittenremsorna på en av sidorna och vik dem över varandra som ett ”v”. Lägg den som ligger på ovansidan av flätningen framför den andra.
  • Antag att den till vänster viks framför den till höger, låt oss kalla den till vänster för nummer 4 och den till höger för nummer 5. Fortsätt därefter med nummer 6 och lägg den framför nummer 5. Ta därefter nummer 3 och lägg den bakom nummer 4, men framför nummer 6. Alla jämna remsor kommer på detta sätt att vändas åt ett håll och alla ojämna remsor kommer att vändas åt ett annat håll.
  • Fortsätt på detta sätt med hela raden, men lämna de två yttersta remsorna. Gör så att varje remsa ligger bakom varannan remsa som den flätas ihop med och framför varannan. Ibland kan man behöva böja den flätade fyrkanten en smula för att göra det lättare att fläta.
  • Sätt ihop de flätade remsorna på mitten med en klädnypa, så att det inte går upp och gör sedan på samma sätt med alla sidorna.
  • Fläta därefter ihop alla sidorna genom att använda remsorna som lämnats kvar på kanterna.
  • Man kan sedan fortsätta att fläta remsorna uppåt tills dess att man tycker att korgen är lagom hög. När den är lagom hög viker man ner remsorna och flätar dem tillbaka ner genom korgen. Ju längre ner man flätar dem, desto stabilare blir korgen. När man gjort detta kommer korgen att få som små piggar högst upp, sådana man brukar se på klassiska näverkorgar.
  • Blanda sedan lika delar vatten och trälim och pensla hela korgen med blandningen. Detta gör att korgen blir stabilare och håller bättre. Om man vill kan man också klippa ut en remsa och sätta fast som handtag, men det är inget måste.

Tips:

Korgen blir som allra bäst om man är noggrann i alla steg. Försök göra alla remsor lika breda och var noggrann vid flätningen.