Kan vi äta insekter?

äta insekter

För oss i Sverige och våra grannländer känns det inte naturligt att äta insekter. Vad man äter runt om i världen ser väldigt olika ut beroende på traditioner och tillgång på mat. På 60-talet hörde man talas om att en rostad gräshoppa i Afrika kunde vara en ren delikatess, ja nästan som fredagsmys med chips. Det lät väldigt exotiskt för oss här i Sverige, men nu börjar det växa fram en nyanserad syn på att äta insekter.

Kött, javisst men från vilka djur?
Det blir allt tydligare att köttproduktionen är en miljöbov av stora mått. Många är de personer som dragit ner på köttkonsumtionen eller valt att äta helt vegetarisk kost. Tar man bort det proteinrika köttet från gris, ko och kyckling från kosten behöver man ersätta proteinförlusten på något sätt. Protein hittar vi i baljväxter men även i insekter av olika slag. Insekterna är godare än man kan tänka sig och innehåller inte bara protein utan fleromättade fetter och värdefulla mineraler. Järnbrist är en vanlig åkomma i västvärlden. En del insekter har högt järninnehåll och blir därför en intressant parameter i försöken att motverka järnbristen.

Börja med barnen
För att få genomslagskraft kan det många gånger vara värdefullt att börja med barnen. Skolan och till exempel scoutverksamheten kan experimentera tillsammans med barnen för att ge den nya upplevelser. Barnen är starka budbärare och influenser i sina egna hem. Det barnen kommer hem och berättar gör många gånger att de vuxna hakar på.

Samhällsinformation
Vi behöver alla hjälpas åt att tänka klimatsmart och hållbart för att trygga vår framtid. På 70-talet gick Socialstyrelsen ut med en stark kampanj om att vi skulle ät 6-8 skivor bröd om dagen. Det fick verklig genomslagskraft. Det skulle vara spännande att se vad som hände om en lika massiv kampanj skulle lyfta fram värdet av att styra in på insektsbaserad kost och därmed göra en insats för ett hållbart framtida samhälle.