Impregnera skor – Bra eller dåligt för miljön?

Att impregnera sina skor för att få dom att hålla längre kan kännas som ett smart drag för miljön – om dom håller längre slipper man ju köpa nya lika ofta.

Det många dock inte tänker på är att flera av dom impregneringsprodukter som säljs i vanliga skoaffärer är allt annat än miljövänliga. Flera av dessa innehåller flertalet giftiga ämnen och är inte nedbrytbara.

Tack vare dagens stora miljöfokus finns dock alternativ, och dom verkar bli fler och fler. Det går alltså att impregnera skor på ett sätt som är skonsamt för miljön, lika väl som att det finns dåliga alternativ.

Impregnering med flourkarboner och andra gifter

Det finns mängder av impregneringsprodukter som är fullproppade med kemiska och giftiga ämnen. Utan närmare förklaring kan man enkelt räkna ut att det inte alls är bra för miljön. Men för att ändå ta ett exempel har vi kollat lite närmare på ämnet flourkarboner som är vanligt förekommande i impregneringar.

Flourkarboner, eller PFC som det också kallas, är ett av dom vanligaste ämnena i den här typen av produkter och har använts flitigt just tack vare dess förmåga att skydda både skor och kläder från smuts och vatten.

Flourkarboner är dock inte biologiskt nedbrytbara och därför en fara för miljön. Detta vanliga ämne som använts så flitigt under många år, är så pass farligt att EU:s kemikalieinspektion har valt att förbjuda det helt från och med hösten 2020.

Det finns en rad andra exempel på giftiga ämnen som används i impregneringsmedel för skor och likt för samtliga är just att naturen inte klarar av att bryta ned dom. Dom finns alltså kvar i miljön som påverkas negativt, lika väl som att våra kroppar tar upp dessa ämnen för att bland annat verka hormonstörande och allergiframkallande.

Impregneringsmedel som är bra för miljön

Det finns många fördelar med att impregnera sina skor – det verkar både smuts- och vattenavvisande och ger skorna en längre livslängd. Att döma av dom ovan nämnda negativa faktorerna är det därför viktigt att man kollar efter miljömärkta alternativ, så som naturliga oljor och vax.

Idag finns flera tillverkare som tar fram produkter som är helt giftfria – leta efter produkter märkta med ”Bra Miljöval” för att garanterat veta att produkterna är lever upp till dom krav som finns. Var åtminstone noggrann med att läsa innehållsförteckningen för att kunna välja bort sådant som innehåller giftiga ämnen.

Sammanfattningsvis…

.. Kan vi konstatera att impregnera skor kan vara både dåligt och bra för miljön, beroende på vilka produkter man väljer. Att många av dom giftiga ämnena idag är förbjuda eller på väg att bli, och att dom miljömärkta alternativen blir fler, får ändå ses som ett stort steg i rätt riktning.