Hemmagjorda och miljövänliga fällor för bananflugor

Jobbiga flugor, framförallt bananflugor, kläcks i tusentals under sommarhalvåret och trivs extra bra i köket där frukt och andra sockerhaltiga produkter finns. Har man lämnat ett fruktfat eller glas med saft framme har man förmodligen märkt hur bananflugorna svärmas efter bara ett par timmar. Flugorna dras till det söta och det är faktiskt ett effektivt och miljövänligt sätt att fånga dom på.

Gör en insats för miljön

Det finns en massa onödiga och elektriska prylar som man kan använda sig av för att ta död på irriterande flugor men det är inte särskilt bra för miljön. Istället för att välja till exempel en elektrisk flugsmälla med 2 AA batterier kan man enkelt göra ett miljömedvetet val och undvika batteridrivna produkter genom enkla recept, som dessutom innehåller sådant som man oftast har hemma. Blandningar med ättika och diskmedel gör underverk och man fångar in en hel drös med bananflugor på kort tid.

Gör såhär

Man behöver inte särskilt många ingredienser får att fånga bananflugorna som flyger runt i köket och det finns flera olika blandningar som är effektiva. Ta det du har hemma och prova gärna flera alternativ för att hitta det som fungerar bäst.

  • Häll lite läsk eller saft i ett vanligt glas och toppa sedan med några droppar diskmedel. Det söta lockar till sig flugorna och diskmedlet tar bort ytspänningen vilket leder till att insekterna drunknar.

 

  • Bananflugor dras även till ättika så har man inget sött hemma kan man byta ut det söta i glaset mot just det. Gör på samma vis och toppa med några droppar diskmedel.

 

  • Ett annat alternativ är att leta fram en gul skål. Färgen lockar till sig flugorna och det räcker att fylla den med vatten och diskmedel.

 

  • Har man slut på diskmedel finns det andra smarta metoder att testa. Bananflugor är väldigt förtjusta i rödvin så har man en flaska med en liten skvätt kvar i kan man ställa fram den på köksbänken. Flugorna kommer ta sig ner i flaskan men dom kan inte ta sig ur den lika lätt.

Håll flugorna borta

När man lyckats fånga bananflugorna finns det många bra knep för att hålla dom borta för gott. Förutom att ha ett glas med någon av blandningarna ståendes på diskbänken ska man se till att slänga skadad eller gammal frukt och bära ut det till soptunnan med en gång och under dom värsta perioderna är det smart att förvara frukt och grönsaker i kylskåpet. Håll rent i köket och var noga med att torka av bänkarna från smulor och annat skräp ofta. Skölj ur alla glas direkt efter användning så kommer flugorna inte hitta något att dras till.