Gör egen ögonlapp – Klart billigare än att köpa

Ska barnen vara pirater på halloween? Du kan köpa en ny ögonlapp för 50-60 kronor. Men varför? Det är enkelt att göra en egen och betydligt bättre för miljön om du använder återanvända produkter.

Ta en kartongbit och mät ut hur stor ögonlapp som du behöver. Kartong får vi ju mängder av i förpackningar så det behöver knappast köpas. Tänk dig att du ritar ett mycket stort plektrum så blir storleken och designen korrekt.

Där spetsen blir på detta plektrum klipper du ett hack in till mitten. Detta sker för att ögonlappen ska kunna böjas till lättare kring ögat. Böj till den som önskat och fäst ihop den med lite tejp. En del rekommenderar häftapparat men då skapas en vass detalj och det känns inte helt rätt att ha så nära ögat.

Måla sedan denna lapp svart med vattenfärg eller tusch. Här är det däremot svårt att använda återanvända saker.

Ta sedan en vass kniv eller sax och gör två små hål där du sedan fäster resårband. Resårband kan hittas i gamla mjukisbyxor men även ibland i mössor och andra kläder. Självklart går det att köpa nytt också men visst är det roligare att bygga med det som ändå finns hemma. Se däremot till att spänsten finns kvar så att den verkligen kan sättas fast med lätthet.

För att skapa hållbarhet är det bäst att trä igenom resårbandet genom ena hålet och sedan genom andra. Med andra ord inte fästa ändarna av resårbandet i ögonlappen. Ändarna kan nu knytas ihop och bandet anpassas efter barnets huvud.

För att förstärka hålen kan lite smältlim placeras ut. Det finns annars en liten risk att ögonlappen dras sönder när bandet spänns och det skapas spänningar i pappen.

Inte ur medicinskt syfte

Hos Apoteket, och andra återförsäljare, går det att hitta ögonlapp som är anpassade till att användas vid exempelvis skelögdhet. Dessa häftar bra mot huden och är tänkta att skapa ett totalt mörker för ögat. Om läkare eller annan sjukvårdspersonal ordinerar ögonlapp under en viss period – gör inte egen. Köp hos återförsäljare. Detta gäller även när ögonlappen sakta ska bort och ögat vänja sig vid ljuset.

Det säljs faktiskt ibland piratlappar även på apoteket. Dessa är då till för att avlasta ögat eller vänja det vid ljus. Även här är det skillnad på piratlapp från apoteket och en lapp som köps på en leksaksbutik.