Gör dina egna städmedel – två recept

Återbruk är något som uppmuntras här på sidan. Visserligen kanske det inte riktigt definieras som återbruk, men recepten är något som alla kan göra hemma, ofta av saker som redan finns hemma i skafferiet. Att göra sina egna städmedel är inte bara vänligt mot miljön – det är också ekonomiskt hållbart.

Golvtvätt

Att göra sin egen golvtvätt tar inte mer än två minuter. Ingredienserna som behövs är:

 

  • En kopp ättika
  • En halv kopp flytande olivtvål
  • Ca 2 liter varmt vatten

 

Blanda helt enkelt i ättikan och tvålen i en hink och tillsätt sedan varmt vatten. Tänk på att lämna en marginal till kanten på hinken (ungefär en och en halv – två dl). Blanda sedan runt lösningen med moppen. Sedan är det bara att börja moppa.

Fönsterputs

Att göra sin egen fönsterputs är enklare än man tror. Ingredienserna som behövs för detta är:

 

  • Tre koppar vatten
  • Två matskedar tvättsprit
  • En fjärdedels kopp ättika
  • En halv matsked flytande olivtvål
  • Vill du att medlet ska lukta fräschare, kan du blanda i några droppar lavendelolja eller liknande.

 

Ta en tom sprayflaska och häll ner vattnet, tvättspriten, ättikan och ev. väldoftande olja i flaskan. Använd en tratt för detta. Skaka sedan blandningen, varefter du tillsätter olivtvålen. Skaka sedan återigen. Nu kan du börja spraya dina fönster. Ett tips är att använda tidningspapper för putsen.

Fördelar för miljön såväl som plånboken

Recepten är skonsamma både mot ekonomin och klimatet. Även om du inte städar själv, kan du lämna de här städmedlen till din städare, vilket gör din hemstädning lite billigare, samtidigt som du är vänlig mot planeten. Vissa städfirmor har dock sina städmedel inkluderade i priserna. I sådana fall kan det vara läge att förhandla, eller om det inte går, göra en enkel Google-sökning, ungefär ”hemstädning pris”, för att hitta en ny aktör du kan förhandla med.

 

Medel du köper på marknaden har ofta ämnen i sig som är skadliga för miljön. När dessa sköljs ned i avloppet följer de med ut i våra vattendrag och påverkar växter, såväl som djur, negativt. Om du inte gör dina egna städmedel kan det vara bra att leta efter miljömärkningar på de medel du väl köper.