Cake Pops – en smakrik form av återbruk

Vi pratar ofta och mycket om att vara rädd om miljön och bidra till ett hållbart samhälle. Som en följd av det har vi ändrat vårt beteende på flera fronter. Secondhand-butikerna blomstrar som aldrig förr.

Tidigare var det en signal om ekonomiskt obestånd att vara hänvisad till att köpa begagnade kläder och prylar. Idag visar man med stolthet upp det man köpt på secondhand. Vem vill inte framstå som miljömedveten? Det har till och med blivit en ny trend att ge bort begagnade saker som present. Att återbruka har blivit en folkrörelse som sprider sig.

På mat- och bakfronten går det också att tänka både ur ett hållbarhets-och återbruksperspektiv. Här några konkreta tips:

  • Kasta inte bort en vara bara för att datumet har gått ut. Lukta och smaka för att se om den går att använda
  • Köp gärna produkter i livsmedelshyllorna med kort datum. Det gynnar både miljön och din egen ekonomi
  • Använd rester i kylskåpet till att skapa en ny intressant maträtt. En tråkig rest kan omskapas till en smakupplevelse du inte förväntat dig
  • Baka ditt eget matbröd utan konserveringsmedel. Det mår både du och naturen bra av
  • Laga all mat från grunden och undvik hel- och halvfabrikat. Det blir billigare och mer miljövänligt

Senaste nytt på återbruksfronten är Cake Pops. Grundtanken är att man tar vara på kaksmulor, marsipan- och chokladbitar. Man samlar dem i olika burkar tills man fått ihop en tillräcklig mängd. Sen är det dags att börja skapa Cake-Pops . Krossa smulorna i en mortel och blanda ihop det hela med färskost av något slag. När massan går att forma till bollar har den fått rätt konsistens. Trä bollen på cake pops pinnar eller andra tillbehör. Välj gärna färgglada sugrör. Slå lite folie eller annat läckert papper runt klubban och servera till fredagsmyset, festen eller som efterrätt. Smaken kommer att variera från gång till gång beroende på vilka kakrester du har använt. Det höjer spänningen.

Det här med att samla ihop kaksmulor för återbruk är egentligen inget nytt. Godbiten som i folkmun kallas för dammsugare har ju funnits i konditoriets utbud i många år. Det är kaksmulor som blandats med arrak och sedan lindats in i grön marsipan. Tanken bakom Cake-Pops är alltså inte ny men har kanske fått ny genomslagskraft idag när vi talar så mycket om återbruk och hållbar samhällsutveckling. Eller – så är det bara återbruk i ny klassisk tappning. Oavsett så är det gott…