Bygg en biholk

Det är otroligt enkelt att hjälpa naturen på traven och bjuda in insekterna till ett trevligt boende. Ett par brädstumpar är det enda som behövs. Eller varför inte ta en gammal stubbe?

Att göra ett bihotell, en biholk eller insektsboende (namnet är många) är både enkelt, inbjudande och kan göras riktigt snyggt. Insekterna kräver knappast mycket för att trivas så frågan är främst vad man vill utsmycka sin trädgård med för boende.

Ett alternativ är att bygga ett hotell av en större träbit. Det kan bli riktigt snyggt om man sågar av en skiva av en stubbe. Ta sedan en borr och gör olika stora hål i skivan. Borra däremot inte rakt igenom. Kan sedan hängas upp på väggen.

En lättsammare alternativ är att bygga boende för insekterna av vass. Plocka vass, eller köp bambu, och lägg alla ändar åt samma håll. Knyt sedan ihop dessa med ett snöre i neutral färg (eller grönt). Det kan dra till sig olika insekter. Däremot kommer vass att gå sönder efter någon vecka så det får bli ett slags ”preliminärt boende” till de hittar bättre alternativ.

Att bygga en biholk är ungefär lika enkelt. Däremot brukar många lägga ner lite energi på att skapa ett riktigt snyggt hotell till dessa insekter. Ta en träbit och gör en ett par hål i den på framsidan. Sätt sedan på ett litet tak av plywood som kläs med takpapp eller plåt. På så vis ser biholken ut som en klassisk fågelholk även om den är betydligt mindre. De som har intresse för bin och humlor kan även sätta en webcamera precis vid boet för att se insekterna på nära håll.

Något annat som är snyggt gällande bihotell är att skapa ett bibatteri. Ta ett par vedträn och borra ett par mindre hål i ändarna. Lägg ihop dessa och knyt ett snöre kring dem innan de hängs upp på en vägg eller i ett träd. Lika snyggt som funktionellt.

Nej – Du behöver inte köpa ett insektshotell

Det går att köpa allt från myggholkar och biholkar till insektshotell. Snygga produkter som förgyller trädgården och bjuder insekterna på ett bekvämt boende. Men till vilket pris? Att sluta konsumera och istället återbruka bör vara målet i vårat samhälle och det är det nästan irriterande att se att produkter säljs som man kan skapa själv på fem minuter. Genom att göra dem själv behöver inte träden skövlas – för att du ska få ett bihotell som gynnar skogens fina insekter…