”Återvinna” domäner

Det är inte bara rent konkreta föremål, så som mjölkförpackningar eller gummistövlar, som kan återvinnas. Även digitala ”föremål”, så som domäner, kan användas på nytt. Det här kan vara händigt på flera olika plan. Till exempel kan det finnas eftertraktat domännamn som du gärna vill ha till din blogg eller hemsida.

Hur gör man?

Det finns ett flertal olika aktörer som snappar upp gamla domäner och säljer dem vidare till slutkunden. Att hitta dessa brukar inte vara något större problem. Dock bör man känna till att det inte finns någon garanti på att få den domänen som man vill ha. Är det en eftertraktad domän, kan det vara många som bjuder på den.

Att köpa en utgången domän fungerar lite som en holländsk auktion. Ju tidigare du köper den, desto högre är priset. Väntar du tills sista dagen är det som allra billigast – men då kan den ju redan vara borta. Frågan är alltså hur eftertraktad domänen är, och hur länge man vågar vänta. Ofta går det att välja ett bulkbokningspris, vilket i princip betyder att man får hemsidan om ingen annan vill ha den – till ett riktigt billigt pris (så gjorde undertecknad själv med Gardinstugan.se). Sidan utvecklades sedan utifrån den tidigare domänägarens struktur, där det redan fanns en rad olika undersidor. Till exempel behölls och utvecklades undersidan om panellängder – inte minst för att behålla relevans.

Sedan gäller det också att aktören man använder sig av lyckas snappa sidan. De flesta kan visa upp ganska bra resultat – men ingen har lyckats fånga upp 100 % av alla domäner de köper.  Generellt sett gäller att ju dyrare aktören är, desto större sannolikhet är det att du får domänen. Det här är givetvis inte en regel som är huggen i sten, men tendensen finns där.

Fördelar

Som nämnt ovan kan en fördel vara att just det domännamn som du vill ha är upptaget för närvarande. Har du riktigt tur kan det vara så att just den domänen släpps inom en snar framtid.

En annan fördel är att en äldre domän kan ha en rad olika inlänkar, som hjälper sidan att synas på olika sökmotorer. Just inlänkarna är för vissa den största fördelen med att snappa domäner. Om man gärna vill synas högt på sökmotorerna, kan detta spara en hel del tid och arbete. En annan fördel är domäner med hög ålder signalerar trovärdighet till sökmotorer, vilket kan göra att dina placeringar förbättras.

Aktörer

Det finns en rad olika aktörer som snappar utgångna domäner. Ett exempel är Rymdweb. Rymdweb är inte den billigaste (men inte heller den dyraste) aktören på marknaden. Vinstprocenten ligger på 77,1 % sedan augusti 2011, vilket av många anses vara bra. Vill man väldigt gärna ha en domän är det bästa att registrera sig på flera ställen samtidigt.